Den perfekte køkkenhave

Mange haveejere drømmer om en køkkenhave, så de selv kan gå ud og plukke basilikummen til kødsovsen og purløgene til kartoffelmaden. Det er en skøn følelse at være en smule selvforsynende, og samtidig skaber en køkkenhave en god stemning og et hyggeligt miljø i haven.

En køkkenhave er ikke helt fremmed for os. Mennesker har altid dyrket afgrøde såsom krydderurter og grøntsager. Tilbage i 1100-tallet begyndte munke at nytænke mulighederne for at dyrke nytteplanter, som jo i og for sig er det, som en køkkenhave går ud på.

Det at anlægge en køkkenhave er dog ikke blot noget, som man bare lige gør. Det kræver forberedelse og tanker omkring størrelse, tid, placering og typer af afgrøder. Det er nemlig alle vigtige aspekter, hvis man ønsker en succesfuld køkkenhave.

Det skal du overveje

Hvis du er en af de haveejere, der ønsker en køkkenhave, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser inden du går i gang. Sommeren er det perfekte tidspunkt at igangsætte projekt køkkenhave, fordi tiden og vejret tillader at bruge tiden i haven.

Tiden er dog ikke kun en nødvendighed i opstartsfasen. Det kræver nemlig også en del tid at holde en køkkenhave – i hvert fald hvis det er en stor en af slagsen. Man kan nemlig ikke forvente, at afgrøderne vokser og vokser, så snart de er plantet i jorden.

Der skal sættes tid af til at høste, koge og i mange tilfælde også fryse både frugterne og grøntsagerne. På den måde kan de nemlig holde sig vinteren over. Der er dog også nogle typer af grøntsager, der kan klare en vinter udenfor i køkkenhaven – blandt andet løg, porrer og grønkål.

En anden ting man skal overveje, inden man går i gang med en køkkenhave, er hvor i haven, den skal være. Placeringen er nemlig langt fra ligegyldig for køkkenhavens succes. Det er vigtigt, at man vælger en placering, der både for lys fra solen, og er lidt i læ. Både for lidt og for meget vind er nemlig ikke godt for grøntsagerne.

Jorden hvori afgrøderne skal sås, skal desuden være fri og altså ikke indeholder for mange rødder. Rødderne kan nemlig stjæle næring fra afgrøderne, så de ikke vokser på den måde, som de ellers ville have gjort.

Endeligt er det vigtigt, at man overvejer, hvor stor man ønsker, at køkkenhaven skal være. Jo større stykke jord – jo flere afgrøder er der plads til, men det betyder også, at pasningen deraf tager mere tid. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvor meget tid og energi du kan og vil lægge i din køkkenhave – og bestemme størrelsen ud fra det.

Dine muligheder

Højbede

En køkkenhave er meget mere end blot en køkkenhave. Der findes nemlig utallige muligheder for, hvordan man kan indrette den. Nogle sætter bløde havemøbler eller et lille cafésæt ved køkkenhaven. På den måde bliver køkkenhaven endnu mere hyggeligt, og der bliver skabt et hyggeligt miljø, hvor man har lyst til at opholde sig.

Derudover kan man også overveje hvilke former for bede, man vil have i sin køkkenhave. Det er ikke altid en fordel, at afgrøderne står helt lige. Der er også mulighed for at lave bede i forskellige former, det kan nemlig give et smukt syn, at alle de forskellige grøntsager og krydderurter står blandet.

Man kan desuden overveje mulighederne inden for:

  • Højbede
  • Blomster
  • Hegn

Det handler om at skabe en god stemning i sin køkkenhave, så bliver arbejdet i den nemlig også altid en del sjovere.

Lad Hus og Have Hjælpen klare ærterne

Hvis du går med drømmen om en køkkenhave, men ikke helt ved, hvordan du skal gribe det an, kan vi hos Hus og Have Hjælpen vejlede dig. Vi kan både give dig gode råd i forhold til placering og størrelse, samtidig med, at vi kan rådgive dig i hvilke afgrøder, du skal vælge.

Det kan også være, at du har en køkkenhave, men ikke har tiden til at passe den. Det er synd, når du formodentlig har brugt tid på at få den stablet på benene til at starte med. Lad os hjælpe med vedligeholdelsen, så du igen kan hente grøntsager og krydderurter lige ude i haven.