havemand spiller luftguitar med riveDagene bliver kortere, vejret bliver koldere, og vi er alle ved at vende tilbage til den normale hverdag efter sommerferien. Det er dog ikke kun os, der skal vænne os til den mørkere tid. Haven kræver også opmærksomhed og forarbejde, så den kan holde sig pæn vinteren over, og være klar til foråret.
Her får du gode tips til, hvordan du forbereder dine planter og grøntsagsbede på den første nattefrost, og holder din græsplæne flot og fri for mos.

Hvilke planter skal du være opmærksom på?

Nogle planter er vinterhårdføre, mens andre planter gerne skal ind fra haven, når nattefrosten kommer. Hvis du, også i efteråret og vintermånederne, ønsker at tilføre liv og planter til din have, er det en god idé at anskaffe sig stauder.

Stauder er forskelligartede urteplanter, som er flerårige. Det vil sige, at de kan blomstre igen til foråret, selvom de er visnet bort i efteråret. Nogle stauder kan endda overleve kulden om vinteren, og visner først, når de nye skud spirer til foråret. Stauder er nemme at passe, og kræver ikke yderligere arbejde i forbindelse med efterår og vinter. Nogle mener dog, at stauder generelt er kedelige planter, og foretrækker derfor andre blomster til haven.

Blomster i potter kræver lidt ekstra opmærksomhed, når årstiden skifter. Frostfølsomme planter, såsom oliventræer og georginer, skal tages ind, når temperaturen er under 5 grader. På den måde kan de overleve vinteren og pryde haven igen til foråret. Hvis din have er præget af etårige blomster, skal de tages ud af krukkerne og sås på ny til næste forår.

kaal i en efteraars have

Dit grøntsagsbed er også brugbart i efteråret

Det er nemt og lækkert at kunne hente sine grøntsager ude i haven, og faktisk sætter efteråret ikke nødvendigvis en stopper for dette. Der findes forskellige typer grøntsager, man kan dyrke i efteråret og vinterperioden. Frost mindsker udbyttet af grøntsagerne, men så længe jorden er over 6 grader varm, kan planterne vokse.
Eksempelvis kan radiser plantes om efteråret, da de spirer hurtigt, og man kan derfor nå at få glæde af dem. Også spinat kan vokse over vinteren, da de kan tåle frost. Hvidløg skal plantes om efteråret, men høstes næste sommer.
Selvom nogle grøntsager tåler frost, kan man med fordel dække sit grøntsagsbed til med plastik. På den måde holder man på varmen, og grøntsagerne kan dyrkes i længere tid.

En flot græsplæne hele året

Hele sommeren har plænen stået grøn og tæt, men i løbet af efteråret vil den lige så stille begynde at se kedelig og træt ud, i takt med, at mosset tager over. For at sikre sig en flot og grøn plæne til foråret, kræver den en særlig efterårsgødning, som hjælper til, at plænen står bedre imod overfor frost. Efterårsgødningen indeholder nitrogen, kalium og jern, som er de næringsstoffer, din plæne behøver for at kunne holde sine rødder stærke og undgå mos, da det trives bedst i næringsfattig jord.

Hvis mosset allerede hærger din græsplæne, skyldes det måske at græsset bliver slået for tit. Der findes flere metoder du kan bruge til at komme mosset til livs. Nogle foretrækker hårdt arbejde med rive, men der findes altså også elektriske mosfjernere, som giver det samme resultat. Man kan også benytte en vertikalskærer, som river mosset løs, og skærer ned i plænen for at give rødderne luft.