Lær hvordan du selv lægger en flisebelægning

Sten og fliser kan i mange tilfælde pryde haven, og være med til at indrette forskellige terrasser og hjørner, der er placeret på havens bedste spots. Belægninger med sten og fliser kan være med til at give et hus karakter, og det kan skabe stemning i både forhaven og baghaven.

Det er dog ikke bare lige sådan at anlægge fliser og sten. Det kræver både forarbejde og vedligeholdelse, hvis man vil sikre sig, at belægningen er placeret pænt de næste mange år. Det kræver et godt øjemål, hårdt arbejde samt sans for detaljen. Det er nemlig vigtigt, at fliserne ligger præcis, som de skal.

Hos Hus og Have Hjælpen kan vi altid hjælpe med både flise- og stenbelægning. Vi kan udføre alt forarbejdet, gravningen og belægning, og vi rådgiver om hvilke materialer, der er bedst i hver enkel situation. Med os på sidelinjen er man sikker på, at fliserne eller stenene bliver lagt præcis, som de skal, så man får det bedste resultat.

Man kan dog også selv lægge sten og fliser, men det kræver, at man har styr på hele processen – både i forbindelse med udgravning og forarbejde men også når det kommer til valg af materialer.

Sans for detaljen

Hav øje for detaljen

Når man skal lægge fliser, er det afgørende, at man har et godt øjemål og at man går op idetaljen. Det er hårdt arbejde at lægge fliser, og det kan være svært at bevare koncentrationen, hvis det bliver fysisk anstrengende. Koncentrationen er vigtig for det færdige resultat, og derfor er den vigtig at bevare til trods for, at man er presset.

Det gode resultat er det, der holder længst. For at opnå et godt resultat skal man løbende i processen rette af, tjekke retninger og vinkler og sørge for, at stenene eller fliserne falder præcis, som de skal. Det kræver et intenst brug af vaterpas og masser af snore og målinger løbende.

Forarbejdet er desuden afgørende for resultatet. Bunden skal ligge lige, da det er den grundlæggende byggesten, når man lægger fliser. Hvis bunden ikke er korrekt udformet, vil det over tid kunne ses på fliserne – også selvom de bliver vedligeholde præcis, som de skal.

1, 2, 3 grav

Der skal graves godt ud til det nye terrasseområde

Hvis man skal etablere en fliseterrasse på et område, hvor der førhen har været græs eller andet, kræver det en del gravearbejde. Mulden skal graves væk, og man skal minimum 30-40 centimeter ned for at opnå det bedste resultat.

Hvis man skal lægge fliser på et større område, kan det være en god idé at bruge en vibrator. På den måde sikrer man sig, at alle lag bliver jævnet på den bedste mulige måde. Man kan leje vibratorer i de fleste byggemarkeder, men den er tung og dermed besværlig at fragte.

Hos Hus og Have Hjælpen har vi også vibratorer til rådighed, og vi kan både fragte den frem og tilbage og udføre arbejdet for dig. På den måde slipper du for det besvær, der følger med, når en vibrator på om mod 100 kilo skal fragtes rundt.

Et grundigt forarbejde

Jorden skal stampes godt

Som nævnt flere gange er det afgørende for resultatet, at forarbejdet bliver udført korrekt. Der skal sættes afsætningspæle i alle hjørner, som skal forbindes af snore. Pælene skal være grundigt monteret, så de står ordentlig fast samtidig med, at snorene skal være stramme.

Det kræver både koncentration, hovedregning og hjælp fra et vaterpas at placere afsætningspælene og snorene korrekt, og korrektheden er vigtigt for det fremtidige arbejde og naturligvis også resultatet.

Snorene skal, til en start, sættes vandret. Det kan være en fordel, at tegne en streg på alle pælene, som flugter med snorene. På den måde kan man nemlig bagefter måle og sikre sig, at snorene er i den helt rette højde, og dermed også får det helt rigtige fald.

Det sidste man skal gøre, inden man går i gang med selve belægningen er, at placere et par skinner ned i gruset i den helt rigtige højde. Ved hjælp af en afretterskinne kan afretningsgruset trækkes i den højde, som man ønsker. Det er en meget omhyggelig proces, da det er vigtigt, at gruset er helt jævnt.

Flise- og stenbelægning

For at få succes med flisebelægning, skal forarbejdet gøres godt

Når forarbejdet er gjort, og gruset er glat og jævnt, kan man gå i gang med selve belægningen. Snorene skal trækkes, så de passer med kanterne, og retningen skal tjekkes løbende.

Den snor der er med til at angive højden, skal bibeholdes, så man kan arbejde ud fra den. Med et godt øjemål kan man løbende tjekke, om fliserne flugter med hegn, mure eller andet, som de skal ligge opad.

Når man skal sikre sig, at rækkerne bliver lige, kan det være en fordel at placere en snor hver fjerde gang, man lægger en flise. Det er desuden vigtigt at huske fuger mellem fliserne.

Endeligt skal man være opmærksom på, at fliserne ikke må lægge for tæt. Der må gerne være op til fem millimeter fuge mellem fliserne. Fugerne skal til sidst fyldes med enten grus eller sand, der kan forhindre ukrudt i at stikke op mellem fliserne.

Vi kan hjælpe dig

Det er altså ikke bare lige sådan, når man skal lægge fliser eller sten til sin nye terrasse. Det kræver øjemål, hårdt arbejde og præcision, hvis man vil opnå et godt resultat, som holder i mange år.

Hos hus og havehjælpen kan vi hjælpe dig med sten- og fliselægning både på områder, der endnu ikke er etableret med sten eller fliser, men også på eksisterende belægninger, som ligger skævt, eller har kørespor.

Vi er desuden bevidste omkring miljøet, og vi vil derfor hellere end gerne genbruge fliser. På den måde kan vi spare vores miljø for en masse CO2-udledning, og du kan spare penge på nye fliser.

Vi står klar i hele processen, og kan være behjælpelig med inspiration, rådgivning, forarbejde samt belægning – alt sammen til konkurrencedygtige priser. Kontakt Hus og Have Hjælpen for et uforpligtende tilbud på telefon: 60 17 75 26 eller ved hjælp af kontaktformularen til højre på siden.