Temperaturerne minder stadig om vinter, men på kalenderen er det tydeligt, at vi går en lysere tid i møde. Før vi ved af det melder foråret sin ankomst, og så er det tid til varmere vejr og længere dage.

Foråret spreder som oftest godt humør og overskud i vores travle hverdag. Vi begynder ligeså stille at opholde os mere udenfor, og det er vigtigt for os, at haven er pæn, hyggelig og fyldt op med god stemning – særligt når vi rammer sommermånederne.

For at sikre sig en flot have i foråret og til sommer kan man med fordel allerede nu gå i gang med forskellige ting i sin have. På den måde kan man nyde det lidt mildere vejr og de lyse eftermiddage ude i det fri.

Nogle ting er gode at gøre allerede i marts, mens der er andre ting, man bør vente med til vejret er lidt varmere.

Det skal du plante

Når vi går ind i marts, kan vi lige så stille begynde at plante lidt i haven. I starten af foråret er det dog mest stauter, man kan plante i havens forskellige bede. Derudover kan man også begynde at plante roser og mindre buske rundt om i sin have.

Det er vigtigt at huske på, at det kun er de små buske, der må plantes nu og ikke større træer og buske. Det skal nemlig gøres om efteråret, da de på den måde får længere til at tage fat og blive modstandsdygtige, hvis de rammes af tørhed.

Sommeren er oftest mere tør end vinteren – også selvom vi bor i Danmark. Tørheden der er hen over sommeren er oftest hård for planterne, og derfor kan det være en god idé, at man allerede nu sørger for at vande sine planter.

Planterne skal allerede i marts vandes igennem. Jo større planten eller busken er, jo mere vand skal den have. Det er bedre at give planterne rigeligt med vand hver tredje uge end det er småvande dem hele tiden.

Få en flot græsplæne til sommer

Vinteren har, grundet frost og sne, ofte tendens til at være lidt hård ved græsplænen. Det kan både ses i form af mos og sneskimmel. Mosset skal blot rives af, mens sneskimmel kræver et lidt større stykke arbejde.

Sneskimmel er en svampesygdom, som der er stor chance for, at græsplænen får, hvis der netop har været en vinter med meget sne. Sneskimmel får græsplænen til at se træt og død ud.

Hvis plænen både er præget af mos og sneskimmel efter en hård vinter, skal alt det døde græs og mos trækkes af, og derefter skal der sås nyt græs.

Det skal du vente med

Det er en god idé at begynde i haven, så snart foråret melder sin ankomst, men der er dog også nogle ting, man bør vente med at gøre. Det er vigtigt at huske på, at vi i starten at marts måned ofte stadigvæk er plaget er nattefrost.

Man skal derfor vente med at så sommerblomster og sætte frostfølsomme planter ud, da det ikke er sikkert, at de kan overleve frostgraderne.

Gode råd

Det kan være svært at vurdere, hvad der kan gøres i haven nu, og hvad der skal vente til omkring 1. maj. Man kan huske det på, at de mere eksotiske blomster og planter skal vente til vi ikke længere har frostgrader om natten.

Herunder får du derfor nogle gode råd til, hvad du kan gøre i haven allerede i marts:

  • Flytte buske og stauder der er placeret forkert
  • Vand dine rododendron
  • Riv græsplænen med en mosrive og giv den eventuelt gødning
  • Fjern ukrudt i køkkenhaven løbende hele foråret
  • Plant hækplanter
  • Sæt kartofler et sted hvor der er meget lys
  • Klip hække og buske i facon