nu er foraaret her

Der sker mange ting i haven om foråret, ligesom der er mange ting, der kan gøres. Hele vinteren har haven lagt i dvale, men når der begynder at være plusgrader på termometeret, og de første vintergækker titter op af jorden, er foråret endelig på vej. Foråret er den spæde start på en ny sæson, og de fleste af os elsker udsigten til sommer og sol, som kommer inden for rækkevidde, når vi skriver marts i kalenderen.

din indsats kommer tilbage tifoldFå din indsats tifold igen

Der findes næppe to ens haver, og det betyder, at indsatsen fra have til have sjældent kan sammenlignes helt. Til gengæld er der én regel, der går igen – og den er, at den indsats, man lægger i sin have i foråret, kommer ti gange i gen.

Forårsklargøringen af din have er nøglen til en god sommer i haven. Uanset om du selv har tid til at gøre arbejdet, eller om du vil købe indsatsen af en havemand som mig, så er det godt givet ud. Hvilke ting, man kan ordne her i foråret, vil jeg beskrive i dette blogindlæg.

Hvordan skal din have se ud til sommer?

Har du store planer for din have, eller er din have, som den skal være? Afhængigt af, om du tænker på vedligehold eller fornyelse eller haven, kan du stille dig selv nogle af følgende spørgsmål:

  • Skal haven fornys med nye planter eller flytning af eksisterende beplantning?
  • Skal drivhus, krukker og potter klargøres til en ny sæson?
  • Skal der ske noget med hækken eller græsplænen?

Er du ny i din have, skal der sikkert ske en masse, men hvis du har haft mange år med din have, er klargøringen af forårshaven måske blot en rutine. Hvis der af den ene eller anden grund skal ske en masse i din have, så er der forskellige ting at være opmærksom på.

beskaeringBeskæring af beplantning

Foråret er en god periode til at beskære træer og buske – afhængigt af deres type, selvfølgelig. For blomstrende beplantning er foråret den rigtige tid at foretage beskæringen. Når blomstrende planter beskæres, reagerer de ved at sætte nye skud, og disse fryses ihjel, hvis beskæringen sker før frosten er væk.

Hårdføre buske og træer kan også beskæres kraftigt om foråret – fx med motorsav eller hæksaks. Har du en busk, der har vokset sig for stor, kan det gøre en tilbagebeskæring nemmere om foråret, når bladende endnu ikke er kommet frem igen. Det kan give haven er helt nyt og fint udtryk, når gamle, kraftige planter bliver beskåret.

Pleje af græsplænen

En græsplæne er ikke bare en græsplæne – faktisk spiller overraskende mange faktorer ind på græsplænens tilstand. Det drejer sig for eksempel om de kemiske forhold i jorden, såsom et for højt eller lavt indhold af kalk i jorden, der også i sig selv kan være for næringsfattig til at give gode vækstbetingelser for græsset.

Nogle græsplæner er meget plaget af mos, og foråret er et godt tidspunkt at gøre en indsats for en grønnere græsplæne – her er den bedste løsning at gå grundigt til værks med en vertikalskærer eller mosfjerner, hvilket kan være en tidskrævende proces.

Gødning af haven

Om foråret har det stor gavn at gøde rundt omkring. Lader man løvfald lægge i haven om vinteren har det nogle gavnlige effekter – det blandt andet holder frosten ude af bedene, og det sørger for at regnormene har noget at spise i det mørke halvår. Men når foråret kommer, og det er tid til forårsklargøring af haven, er det også tid til at fjerne løvfaldet. I stedet lægges modent kompost fra kompostbunken ud i bedene, og det får planterne stort gavn af.

Før haven gødes, er den stadigt nøgne jord nem at luge og klargøre. De første ukrudtsplanter, der titter op af jorden, fjerner med hakke og rive.

Hus og Have Hjælpen står klar

Jeg elsker foråret, og jeg finder forårsklargøring af haver enormt tilfredsstillende. Hvis du ikke har den tid og det overblik, det kræver at gøre haven klar til en ny sæson, er du derfor meget velkommen til at kontakte mig, så tager vi en uforpligtende snak om, hvad der skal ske i din have. Ring på telefon 60 17 75 26 eller send mail en til mail@husoghavehjaelpen.dk.