goer din have baeredygtig saadan herDer er rig mulighed for at tage ansvar for miljøet i sit private hjem. Det er faktisk ikke så vanskeligt at gøre din have bæredygtig og mindske CO2 udledningen. Det behøver heller ikke være besværligt og vanskeligt, men kan gøres på en inspirerende og nem måde, og det vil få dig til at føle, at du giver en hånd med til det omdiskuterede emne. Førhen hang en bæredygtig have sammen med styrke, men der er altså andre og lidt sjovere ting, man kan gøre. Der findes nemlig solcelledrevne haveredskaber, græsslåmaskiner og udendørslamper, som alt sammen er godt for miljøet.

Samarbejd med naturen

saadan udnytter du havens resourcerDet er selvfølgelig nemmere at benytte sprøjtemidler for at komme ukrudtet til livs. Der skal arbejde til at få en bæredygtig have. Det er vigtigt, at vi tænker på fremtiden, genanvender og dyrker vores jord. Økologien skal nemlig komme helt inde fra hjertet og være noget, vi virkelig gerne vil, før det helt kan lykkedes.

I virkeligheden er det få tiltag, der kan være med til at gøre din have mere naturlig og dermed bæredygtig. Her får du 9 idéer til, hvordan du gør din have mere bæredygtig:

 

 • Placer planterne de steder, hvor de trives naturligt
 • Genanvend jord
 • Bryg ukrudt som gødning
 • Udnyt regnvandet ved hjælp af vandtanke
 • Brug planter til at bekæmpe skadedyr
 • Flyt dine bede, så planterne altid får den næring de har brug for
 • Dyrk forskellige planter
 • Plant dine bede tæt, så ukrudtet ikke vokser – et godt alternativ til sprøjtemidler
 • Skab et godt dyreliv

Det er altså ikke meget, der skal til for at gøre din have bare lidt mere bæredygtig. Det er en fordel at starte i det små og bygge på lidt efter lidt. Hvis du gerne vil have grøntsager eller frugter i din have, er det også en fordel, at den er mere naturlig, da det gør dem sundere at indtage. Når man gør sin have bæredygtig, er der altså også rig mulighed for at blive selvforsynende – i hvert fald af grøntsager.

Bruger du miljørigtige materialer?

find miljoerigtige materialer herDer er forskellige forhold, man skal tage stilling til, når man skal vurdere, om de materialer man køber, er bæredygtige. I bund og grund er det vigtigt at bruge sin sunde fornuft, og derudover kan man overveje disse forhold:

 • Hvor kommer materialerne fra?
 • Er de produceret under gode og energioptimerede forhold?
 • Kan materialerne genanvendes?
 • Hvordan vil råmaterialet virke i haven?

Hvis materialet er kommet langvejs fra, er energiforbruget til transporten stort, og det er derfor ikke specielt bæredygtigt. Det er altså vigtigt, at man tænker hele materialets proces igennem – både produktion, transport og arbejdsforhold.

Hos Hus og Have Hjælpen kan vi altid rådgive dig om miljørigtige råmaterialer, så du vælger det, der passer bedst til din have samtidig med, at det er bæredygtigt.

Det er altså få ting, der skal til for at starte et nyt kapitel med en langt mere bæredygtig have. Der er ikke noget galt i at tage lidt af gangen, så forvandlingen langsomt tager form. Selvom der er lidt mere arbejde i en naturlig have, vil det føles meningsfuldt og rart at kunne stå fuldstændig inde for den.

Vi kan, udover at rådgive, også udføre arbejdet for dig. Arbejdet i haven kan udføres på bæredygtige måder ved hjælp af alt lige fra solcelledrevet robotklippere til opførsel af et havebassin til fordel for havens dyreliv. Vi kan føre dine idéer ud i livet eller hjælpe med at inspirere dig til gode og bæredygtige løsninger.

Tøv derfor ikke med at kontakte os på tlf: 60 17 75 26 eller sende os en mail på: mail@husoghavehjaelpen.dk, så tager vi en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for netop din have.